woensdag 4 december 2013

SINTERKLAASGEDICHTEN, WIE KENT ZE NIET?


´t Heerlijk avondje is bijna gekomen. Of nou ja, heerlijk?

De Sint zat eens te denken, wat hij jou dit jaar zou schenken.

Nee. Alsjeblieft. Dit jaar niet.

Morgenavond is het pakjesavond. Stiekem kijk ik er al een poosje naar uit. Ik houd van dichten.
Maar, als je niet van schrijven houdt en dichten al helemaal verschrikkelijk vindt, is Sinterklaas echt horror.

Tenminste, als niet alleen het geweldige originele dobbelspel of de surprises verplicht zijn, maar ook een gedicht een must is in jouw familie of vriendengroep.

Ik heb een aantal tips & trucks op een rijtje gezet. Zo is dichten niet vervelend, tijdrovend, dwingend en irritant. Je gaat er misschien zelfs wel van genieten, heel stiekem. 

Vandaag is waarschijnlijk je allerlaatste kans om een gedicht in elkaar te fabriceren. Come on. De handen uit de mouwen en gewoon gaan.

1. Maak eerst een lijstje met dingen die je over de persoon weet. Gewoon grappige dingen die hij/zij heeft meegemaakt. Gebruik bijvoorbeeld dingen die hij/zij heeft uitgespookt in de zomervakantie of haal er een rare, vreemde actie bij. Awkward. Er zijn vast en zeker zat dingetjes te bedenken, schrijf ze allemaal op. Ook serieuze en gewone zaken zoals school en/of werk kun je opschrijven. Even de feitjes op een rijtje zetten, maak het jezelf makkelijk.

2. Maak een eerste zin. Het blijft lastig om te beginnen, maar het wordt steeds makkelijker naarmate je de flow krijgt. Het hoeft niet eens een echte beginzin te zijn. Gewoon random ergens beginnen is meestal het meest verrassend en juist het leukst. 

3. Het laatste woord van de allereerste zin tik je in op Rijm.nu. Nu probeer je een tweede zin te maken met het rijmwoord. Zo simpel is het.

4. Ho, wait a minute. Wat als ik geen zin kan maken met het rijmwoord omdat er niks bruikbaars tussen staat? Hmm. Je denkt even na over de tweede zin, gooit alles een beetje om en je werkt dan terug. Een nieuw rijmwoord zoeken voor het einde van de eerste zin is ook een oplossing.

5. Betrek het cadeautje er ook bij. In de laatste zin bijvoorbeeld, als je inspiratie op is. Altijd een goed onderwerp om mee te eindigen, want dat is soms juist zo lastig.

6. Houd het redelijk simpel. Gebruik geen moeilijke, lange woorden. Af en toe kan het juist heel goed, maar te veel gebruik zorgt ervoor dat het niet lekker loopt. Het is ook goed om lekker actief te schrijven. Op die manier gebruik je korte en duidelijke zinnen. Zo houd je het voor jezelf ook wat eenvoudiger.

7. Maak het lekker grappig en sappig. Er mag absoluut om gelachen worden. Ik vind het altijd heerlijk om wat gekke anekdotes over de persoon in een gedicht te verwerken. Natuurlijk leg je niet heel zijn of haar levensverhaal op tafel, maar een paar geinige dingetjes mogen er zeker tussen.

8. Het mag zelfs een tikkelje grof. Niet té, en kijk goed bij wie je het doet. We willen immers geen familieruzie. Maar, maak het een beetje tricky. Zo leuk om dan het gezicht erbij te zien. Gnagnagna. Eindig natuurlijk wel op een normale en vriendelijke manier.

9. Heel veel succes! Het is makkelijker dan je denkt. Als je gewoon begint en er lol in krijgt, kun je bijna niet stoppen. Dan heb je een grijns op je smoel en kun je niet wachten totdat jouw gedicht wordt voorgelezen.

10. Als je het nu nog steeds vreselijk, verschrikkelijk en afschuwelijk vindt, dan kun je altijd nog een gedicht van internet plukken. Er bestaan namelijk honderdeenduizenden websites met standaard gedichten en machines. Heel makkelijk en zo klaar. Alleen, de lol is er dan natuurlijk wel vanaf.

Liefs,
Amanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achter laat. Thanks!